En vis dronning takker af, og Danmark får nyt kongepar

oprettet d.

H.M. Dronning Margrethes beslutning om at abdicere er en historisk begivenhed, idet det er næsten 900 år siden, en dansk regent sidst har abdiceret. Hos Lys og lup har vi fuld forståelse for majestætens beslutning – af tre grunde:

Dronning Margrethe har tjent vort land til topkarakter i mere end et halvt århundrede, og vælger nu at sætte et pænt og ordentligt punktum for sin regenttid, mens hun stadig er åndsfrisk. Folk – og regenter – lever længere i dag end på Erik Lams tid, og dermed stiger alt andet lige risikoen for aldersbetinget åndssvækkelse. Vi behøver blot tænke tilbage på prinsgemal Henriks sidste tid for at forestille os, hvor trist, afslutningen på Dronning Margrethes regentperiode i værste fald kunne være blevet, hvis hun selv, traditioner eller andet havde tvunget hende til at blive på tronen til det allersidste.

Abdikationen betyder også, at vi får skilt fejringen af det nye kongepar fra den sorg, som uundgåeligt vil ramme, den dag Dronning Magrethe drager sit sidste suk. Det må dog have været en særegen oplevelse for hende, da hun i 1972 stod på balkonen på Christiansborg, med sorgen over tabet af sin far blot timer forinden, mens titusindvis af mennesker råbte ”Hurra, hurra hurra” fra slotspladsen. Oven i det havde hun to små børn, og nu skulle hun så være ”i centrum for det hele”.

Ud fra antagelsen (og i særdeleshed håbet) om, at Dronning Margrethe får mange gode års ”otium”, får Kong Frederik X i sine første år som regent en ekspert med over et halvt århundredes erfaring i jobbet inden for kort rækkevidde. Og med de store ”sko” som han nu skal udfylde, får han nok brug for denne hjælp.

Så mens Kong Frederik fik sit traditionsbundne nifoldige ”Hurra!” den 14. januar, vil vi hos Lys og lup også udråbe et ”Hurra!” – og en dybfølt tak for indsatsen – til vores nu tidligere regent, Dronning Margrethe – hendes beslutning ligger smukt i tråd med den omhu og pligtopfyldenhed hvormed hun har varetaget sit hverv i alle årene.

Må majestæten få mange gode års otium oven på en sublim indsats for vort land!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar