Hjælp til tv-seere

Oprettet d. under Nyttig viden og "Vidste du at...?"

Hjælp til tv-seere

Hvis synet ikke er helt i "topform", er der en række af dagligdagens gøremål, der bliver noget mere besværlige — for eksempel at følge med i fjernsynsprogrammerne. Her er det navnlig underteksterne, som kan være svære at se tydeligt.

Men det er der råd for, og det aller-enkleste er vel at rykke tættere på skærmen. I gamle dage blev vi frarådet at sidde (alt for) tæt på skærmen, fordi de gamle, "tykke" tv-apparater med den let buede glas-skærm faktisk skabte en smule røntgenstråler. Det gør vore dages flade tv-apparater ikke, så i dag står det os frit for at sidde tættere på skærmen, hvis vi synes det hjælper.

De moderne, flade tv-apparater fås i kollosale størrelser — langt over hundrede tommer. Så hvis pengepungen ellers kan "følge med", er en anden mulighed for lettere tv-kigning at udskifte tv'et med en større model. Moderne tv-apparater kan desuden sluttes til en computer eller en elektronisk lup, og på den måde kan man også her få et langt større billede, end det som "normale" computerskærme eller luppens indbyggede skærm kan tilbyde.

En rigtig praktisk "mellem-løsning" er vores maxTV-brille: Det er, lidt forenklet sagt, en slags teaterkikkert på et brillestel, som ad optisk vej "rykker" tv'et tættere på seeren. Og hvis man i forvejen bruger briller med styrke og/eller anden korrektion, så findes den også som en såkaldt clip-on: Med sin lille indbyggede klemme-anordning sættes den nemt og hurtigt på de briller man bruger i forvejen, hvorefter den får tv'et til at se dobbelt så stort ud.

Til dem der ser Danmarks Radios fjernsynskanaler DR1 og DR2 er der desuden nogle ekstra hjælpemidler til rådighed; højtlæsning af undertekster og synstolkning af, hvad der sker på skærmen, som vi tidligere har skrevet om her på bloggen.

I videoen herunder kan De se maxTV-brillen og dens clip-on-modstykke demonstreret og forklaret:

 


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar