Få en bedre hjemmearbejdsplads

oprettet d. under Tips og idéer

Meget tyder på, at hjemmearbejde og (med undtagelse af de yngste skoleelever) hjemmeundervisning fortsat vil være en del af vores hverdag en tid fremover. I skoler og på arbejdspladser rundt omkring har gode ergonomiske forhold længe været en selvfølge, men hvad gør vi for at skabe tilsvarende gode forhold på hjemmearbejdspladsen og for elevernes hjemmeundervisning? Det ser vi nærmere på i denne artikel.

Skærm, tastatur og mus

Lad os starte med skærmen: Til almindeligt kontorarbejde skal den som minimum være 17 tommer stor, og hvis man arbejder med grafik eller andre ting med fine detaljer, kan man roligt lægge flere tommer til.

 

Stil skærmen så du lige akkurat kan nå den med fingerspidserne for enden af en strakt arm – eventuelt en smule længere væk, hvis den er større end føromtalte 17 tommer. For at undgå at blive træt i nakken, skal man helst sidde, så øjnene er en anelse højere oppe end skærmen, og man kigger en smule skråt nedad.

 

Vip og drej skærmen, så du sidder lige foran den, og din synslinje står i en ret vinkel mod skærmens overflade (nær ved alle computerskærme har et drejeled, så de kan vippes lidt fremover eller bagud); på den måde skal øjnene ikke skifte fokuseringsafstand, uanset hvor på skærmen man kigger, og man undgår at vride kroppen og nakken. Det samme gør sig gældende for tastaturet og til en vis grad musen: Sid ”lige for” med tastaturet, og helst sådan at håndleddene kan hvile på bordkanten eller en egentlig håndledsstøtte. Husk at de fleste tastaturer har nogle små ”fødder” der kan klappes ud, så tastaturet står i en vis vinkel; prøv om det føles mere behageligt at skrive på den måde.


Hav musen tæt på enten højre eller venstre side af tastaturet; her handler det om at undgå at skulle række for langt ud til siden, når man skal bruge musen. Et andet godt fif er at lære tastaturgenvejene i de programmer man bruger, f.eks. Control-tasten og ”S” for at gemme i stedet for at bruge musen til at trykke på diskette-symbolet eller ”Gem” i en menu hver gang.

 

Nogle mennesker bliver trætte i øjnene af at kigge på computerskærmens lidt ”hårde” lys i mange timer ad gangen: Dette kan løses ved hjælp af såkaldte skærmbriller, som ”tager toppen af det hårde” i lyset fra skærmen. Hos Lys og lup fører vi Computer Purify-serien fra Live Eyewear: de er udformet som ”overtræks-briller” som kan bæres udenpå de almindelige briller med styrke, som man eventuelt bruger i forvejen.

 

Alternativt kan man indstille computeren til at ”skære ned” på de blå toner i skærmbilledet; søg i computerens indstillinger efter ”Nattelys” (på Windows-computere) eller ”Night shift” (hvis du bruger en Apple Mac-model). Og hvis man arbejder til sent om aftenen, kan denne funktion også gøre det nemmere at falde i søvn, når man går i seng.

Mere ergonomi

Laptop-computere og tablets (iPad mv.) har i sagens natur svært ved at opfylde alle de krav der er beskrevet herover: De er gode til at klare mindre opgaver mens man er på farten, men i forhold til en hel arbejdsdags koncentreret indsats kommer de lidt til kort på komforten. Men husk at man kan slutte eksterne tastaturer og mus til dem via USB-stikhullerne, så hvis man ”kun” har sin laptop-computer, kan dette bruges til at råde bod på dens ”mangler”.

 

Et andet godt redskab, både til laptoppen, iPad’en og allehånde materialer på papir (bøger, ringbind, løse papirark osv.) er en bogstøtte, for eksempel vores nye model Easy Reader: Ved at stille ting op på en bogstøtte opnår man de samme fordele som beskrevet med skærmen ovenfor; hele siden kan stilles vinkelret på synsretningen, så øjnene slipper for at skulle skifte fokuseringsafstand – det sidste er især vigtigt hvis man bruger stærke briller eller eventuelt en lup. Og som en ekstra ”bonus” kan Easy Reader også bruges som skriveplade, hvis man får brug for at lave notater mens man er væk fra skrivebordet.

Belysning

Lyset ved arbejdspladsen kan både være ven og fjende; ven, når man skal se på tastaturet, musen, trykte materialer, notater osv., og fjende når det blænder eller skaber generende reflekser i skærmen. Skærme med en blank overflade har i sagens natur et ”handicap” i den henseende, men de viser til gengæld et lidt skarpere billede end en skærm med en mat overflade.

 

For at undgå ”fjendtligt” lys fra vinduer, skal man helst sidde så dagslyset kommer ind fra siden frem for lige forfra (hvor det kan blænde når man skal se på sin skærm) eller lige bagfra (hvor det kan reflekteres i skærmen). Lamper ved arbejdspladsen skal også helst lyse ind fra en af siderne, og sidde så lampehovedet er under øjenhøjde.

 

Her er vores Lumina-bordlamper det optimale valg: De leveres med en skrueklemme som nemt og hurtigt kan spændes fast om bordkanten, og takket være den lange lampearm af den fleksible ”svanehals-type” kan man uden problemer anbringe lampehovedet så man får lyset lige akkurat hvor man for mest glæde (og færrest gener) af det.

 

Lyset fra Lumina-modellerne kan dels dæmpes, og dels indstilles i ”farvetonen” (det som lys-fagfolk kalder for farvetemperatur) fra det lune, let gyldne skær de fleste af os finder rart og hyggeligt, til et klart og køligt lys der minder om dagslyset udenfor. Som tommelfingerregel er det kølige dagslys bedst til at skærpe koncentrationen, mens et neutralt hvidt lys midt på ”skalaen” mellem dagslyset og det let gyldne lys er bedst til aktiviteter hvor man skal se og skelne farver. Men det er også i vid udstrækning et spørgsmål om ”smag og behag”, og måske om ens eventuelle synsskavanker — under alle omstændigheder byder Lumina-modellerne på arbejdslys for enhver smag.

 

God vind med at optimere din hjemmearbejdsplads — og med at holde fast, indtil vi en skønne dag kan få en mere normal hverdag tilbage!


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar