Har De lys nok derhjemme?

Oprettet d. under Nyttig viden og "Vidste du at...?"

Har De lys nok derhjemme?

En norsk undersøgelse har vist, at belysningen i hjemmet hos ni ud af ti af 114 i øvrigt friske og raske 75-årige var utilstrækkelig. I gennemsnit havde deltagerne i undersøgelsen i gennemsnit hele 15 lamper rundt omkring i dagligstuen, men ofte var kontakten besværlig at komme til, så mange af dem blev ofte slet ikke tændt.

Behovet for lys øges med alderen; det begynder at vise sig som ringere syn i svag belysning allerede ved 40-års-alderen. Når man runder de 60 år, er mørkesynet markant svagere end da man var 20 år, og ved de 80 år har man brug for fire gange så meget lys som den 20-årige.

Helt lavpraktisk hjælper tilstrækkeligt lys os med at holde balancen og undgå at falde over ting (og i yderste konsekvens ende på sygehuset), men også med dagligdags gøremål som f.eks. madlavning. Godt og tilstrækkeligt lys er også et spørgsmål om livskvalitet: Når de ældre i den norske undersøgelse fik ordentligt lys, begyndte de at læse mere, og genoptage andre fritids-betonede aktiviteter de ellers var ophørt med.

Så man skal ikke "finde sig i" at alder og dårlig belysning stiller hindringer i livet, men i stedet se på om ikke lidt bedre lys kan gøre hverdagen både mere sikker og mere indholdsrig. Til det sidste kan vi anbefale Stella-seriens bord- og standerlamper, eller Lumina bord- og standerlamper: Fælles for de nævnte modeller er, at både lysets styrke og farvetone kan justeres efter behag, og at de fås i både sort og hvid.

Til det generelle "overblikslys", f.eks. i gangen eller over en trappe, har vi forskellige serier af loftlamper: Lad os i den forbindelse trække Vision Comfort- og MyStar-serierne frem — førstnævnte fås i store størrelser med virkelig meget lys.

Fælles for alle de nævnte lamper er, at de bruger de moderne LED-lyskilder, som dels sparer på strømmen, og dels holder så fantastisk længe, at man i realiteten helt slipper for besværet med "pærer" der brænder ud på ubelejlige tidspunkter, og som er besværlige at komme til at skifte.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar