Sig goddag til fremtidens lyskilde!

oprettet d. under Produktnyheder

For ni år siden forsvandt de gamle elpærer af glødelampe-typen fra butikkernes hylder, og nu er tiden kommet til halogenpærerne; med virkning fra begyndelsen af denne måned må halogenpærer ikke længere fremstilles i eller importeres til EU-landene. Og da vi jo nærmer os den mørke tid af året, vil vi gerne slå et slag for det fremragende alternativ som LED-belysning er. Indrømmet - de allerførste LED-produkter der dukkede op i butikkerne for en god håndfuld år siden var ikke meget bedre end de ofte udskældte sparepærer (dem med den spøjse rør-form), men siden da er udviklingen gået endog rigtig stærkt, så man i dag kan få fremragende belysning med alle de fordele, som LED-teknikken byder på:

Holder i mange år

Indrømmet; LED-pærerne koster en del mere end deres forgængere, men inden man bliver forskrækket over prisen, skal man lige dividere med en faktor på mellem 15 og 20 gange, simpelt hen fordi LED-pæren holder så mange gange længere. Og ét er prisen for selve pæren - noget andet er, at man oplever besværet med at skulle skifte en udtjent pære tilsvarende sjældnere.

LED-pærerne er også langt mere robuste overfor kulde, når man f.eks. bruger dem i udendørs lamper, og de tåler også rystelser og vibrationer langt bedre end halogenpærerne og de forlængst udfasede, traditionelle elpærer. Springer pæren i køkkenets emhætte "i tide og utide"? Så prøv med en LED-pære i stedet!

Og hvis en LED-pære alligevel skulle gå itu, så kan man glæde sig over at den i modsætning til sparepærer (og deres "storebror" lysstofrørene) er fri for kviksølv og andre modbydeligt giftige stoffer. Husk blot at aflevere ødelagte eller udtjente LED-pærer i skraldecontaineren til elpærer eller elektronikskrot.

Den ultimative "sparegris"

Sammenlignet med de halogenpærer vi nu tager afsked med, bruger moderne LED-lyskilder blot en femtedel af halogenpærernes elforbrug, selv om de leverer den samme mængde lys - selv de føromtalte "spare"-pærer må se sig slået når det gælder sparsommelighed med elektriciteten! Halogenpærerne "spilder" det meste af energien ved at afgive en forfærdelig masse varme - af den grund gjaldt der særlige krav, hvis man brugte dem som indbygnings-"spotlys" i lofter mv., for at undgå at de startede en brand! Når man skifter fra halogen til LED, vil man opdage at lampen bliver langt fra så varm, når den har stået tændt i nogle timer - og netop "fraværet" af den voldsomme varme er en af grundene til at LED-pærerne holder meget længere.

Rigtig godt lys

Ligesom sparepærerne måtte de første LED-lyskilder tåle en del kritik for det lys, de gav; nogle opfattede deres lys som kedeligt og ucharmerende, og undertiden kunne det være svært at se farver ordentligt i lyset fra dem. Men ét af de områder hvor udviklingen er gået stærkt for moderne LED-lyskilder, er netop farvegengivelsen: de beste af dem har et såkaldt Ra-indeks (en "karakter" for deres evne til at gengive naturtro farver) på 95-97, hvor halogenpærerne og de gamle, traditionelle elpærer lå på 99. Så selv hvis De sysler med kunstmaleri, håndarbejde eller andre aktiviteter der involverer farver, er der ikke længere grund til at "undgå" LED-lyskilderne.

Frit valg i farvetone

En ofte savnet ting ved lyset fra halogenpærerne og de helt gammeldags elpærer er det rare, let gyldne skær, som mange finder hyggeligt. Men hvor de gamle lyskilder kun fandtes med dette gyldne skær, er der helt anderledes frit valg med moderne LED-lyskilder: Ud over det let gyldne skær kan man få dem med helt hvidt lys, og med et frisk og køligt skær som dagslyset udenfor.

"Karakterskalaen" for lysets farvetone måles i kelvin, og forkortes til et stort K, og reglen er: lavere antal kelvin (2700K til 3000K) er lunt/gyldent lys, mens højere kelvin-tal (6000K til 6500K) er frisk, køligt dagslys. "Midt" i skalaen (4000K til 4500K) er omtrent neutralt hvidt lys.

Valget af lysets farvetone er naturligvis i høj grad et spørgsmål om smag og behag, men som tommelfingerregel er det gyldne lys (lavt kelvin-antal) egnet til afslapning og hygge, mens det friske dagslys egner sig i skrivebordslampen, når der skal arbejdes koncentreret. Heldigvis har vi en række lyskilder og lamper, hvor man kan pr. trykknap kan vælge den farvetone, der passer til situationen.


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar