På side 19 i det seneste nummer af Værn om Synet (nr. 3, 2023) er der en interessant artikel med titlen "Det rigtige syn skal tales frem": Her fortæller forsker og arkitekt Turid Borgestrand Øien om nye metoder til at finde det helt rigtige lys til svagtseende personer, som synskonsulenter nu skal undervises i.
Hidtil har man ofte støttet sig til en slags "facitliste", som siger at folk med den ene øjensygdom skal bruge sådant-og-sådant lys (lysstyrke, farvetone og andre lystekniske egenskaber), folk med den anden øjensygdom skal bruge sådant-og-sådant lys, osv.
Men handicaps -- herunder synshandicaps -- er en "tilfældig" størrelse, som rammer de berørte mennesker på forskellig vis: To mennesker kan fejle noget der hedder det samme i "læge-jargon", men være påvirket på vidt forskellig måde, og i vidt forskellige grad. Af den grund, siger Turid Borgestrand Øien, skal man smide facitlisten over venstre skulder og i stedet tale med den synshandicappede, for der igennem at finde frem til lige netop det lys der bedst hjælper lige netop denne person.
Det har vi længe gjort brug af her hos Lys og lup: Når vi drager ud for at "tage mål" til noget godt lys der får hverdagen til at fungere for en bestemt, synshandicappet borger, har vi altid et sortiment lamper med under armen. Med dem (og et luxmeter; en "lysstyrke-måler") finder vi sammen med borgeren ud af, hvilken belysning der fungerer bedst for lige netop denne person -- i stuen, på køkkenbordet, i bade- og soveværelset osv. -- inden vi går hjem og regner os frem til hvor mange og hvilke lamper der skal sættes op for at opnå denne optimale belysning.
En trist oplevelse ved mange øjensygdomme er, at de sjældent (hvis nogensinde) bliver bedre med tiden -- oftest desværre modsat. Af den grund lægger vi ofte lidt til lysstyrken, og leverer så en belysningsløsning med mulighed for at dæmpe lyset efter behov (og ofte også tilpasse lysets farvetone), så vi ikke skal ud samme sted få år senere og sætte noget nyt og kraftigere lys op.
Takket være vores kamæleon-princip behøver man faktisk ikke købe en hel sådan "pakkeløsning" hos os: På www.lysoglup.dk/shop/598-belysning/ kan man finde arbejdslamper, standerlamper, transportable lamper og endda luplamper, hvor både lysets styrke og farvetone kan tilpasses med et tryk på en knap. I mange tilfælde afhænger "det helt rigtige lys" jo også af, hvad man laver i lyset: Måske er et klart dagslys det der hjælper bedst til læsning, mens et dæmpet og mere lunt lys er det rigtige til en hyggestund i selskab med en kop kaffe.
Så som titlen på dette indlæg siger, så skal man ikke finde sig i lys der er for svagt, har den forkerte farve, giver hovedpine eller andre gener. Og den sikre vej til at undgå dette går via Lys og lup eller andre, som har lært ikke at stole blindt på en facitliste...
Vi bruger dit navn og kommentar til at vise offentligt på vores website. Din e-mail er for at sikre, at forfatteren af dette indlæg har mulighed for at komme i kontakt med dig Vi lover at passe på dine data og holde dem sikret.