Interessante fakta om vores øjne

Oprettet d. under Nyttig viden og "Vidste du at...?"

Vores øjenfarve afhænger af, hvor meget af et farvestof kaldet melanin vi har: Meget melanin giver brune øjne, og mindre melanin lader den blå farve af stoffet kollagen træde frem. Det er iøvrigt samme farvestof der er ansvarlig for hud- og hårfarve; mørk hud og sort hår "følges" ofte ad med brune øjne.

Den første person med blå øjne menes at have levet for et sted mellem 6.000 og 10.000 år siden.

 

Et øje har 7 millioner lysfølsomme celler kaldet tappe; det er dem der sætter os i stand til at se farver, men de fungerer dårligt i svag belysning. Andre 100 millioner lysfølsomme celler af en type der hedder stave gør at vi stadig kan se i svagt lys. Stavene kan til gengæld ikke skelne farver; det er derfor det ind imellem kan knibe med at se farverne på ting i det svage lys. Kender De ordsproget "I mørke er alle katte grå"? Nu kender De i hvert fald baggrunden for det ordsprog...

 

Af og til, især blandt optikere, udtrykkes en persons evne til at se ved en brøk. Og på engelsk bruger man gerne "20/20 vision" om nogen der kan se ekceptionelt godt. Men brøken "20/20" betyder såmænd blot, at man ser almindeligt godt: 20/20 angiver, at en person på 20 fod afstand (det første "20" i brøken) kan se hvad én med almindeligt godt syn kan se på 20 fod afstand (det sidste "20" i brøken). En person med ringere synsevne (eller visus blandt optikere og andre fagfolk) skal måske så tæt på som 10 fod for at se hvad den almindeligt godt seende ser på 20 fod afstand; denne person har så en synsevne, eller visus, på 10/20.

 

Vors synssans er forbavsende god til at tilpasse sig forholdene: Hvis man tager et par "magiske" briller på som vender ens synsindtryk på hovedet, kan hjernens synscenter hurtigt tilpasse sig, så man reelt ser tingene med den rigtige vej opad.

Selv personer med perfekt syn har faktisk en lille blind plet i hvert øje, men takket være føromtalte tilpasningsevne "opdager" vi slet ikke denne "lille blindhed" — den blinde plet bliver automatisk "retoucheret" væk, så vi ikke lægger mærke til den!

 

For mange hundrede millioner år siden levede alle levende væsener i havet, og selv da livet "gik på land", fik vi ikke helt ny-designede øjne — vores øjne er således stadigvæk i bund og grund "beregnet" til at færdes i det våde element. Uden at tænke nærmere over det, blinker vi i gennemsnit 17 gange i minuttet for at holde øjnene fugtige. I løbet af et år bliver det til cirka 5,2 millioner gange!

 

Og mens vi har fat i det med at blinke, så er de muskler der er ansvarlige for alt dette blinkeri blandt de hurtigste i kroppen: det tager os et sted mellem 10 og 15 hundrededele af et sekund at blinke med øjnene — det kan man vist godt kalde for et ganske kort øje-bli(n)k...


Ingen kommentar(er)
Skriv din kommentar